• Basketbal - de sport

 • Geschiedenis

  Basketbal is een wedstrijdsport die in 1891 door James Naismith in Springfield, Massachusetts (Verenigde Staten) werd uitgevonden. Oorspronkelijk was het een Amerikaanse mannensport. Het huidige basketbal wordt op bijna elk continent door zowel mannen als vrouwen beoefend. Twee teams van elk vijf aan het spel deelnemende spelers en zeven wisselspelers komen tegen elkaar uit. Het doel van het spel is de bal te veroveren en deze door een ijzeren ring - de basket - te werpen en te verhinderen dat de tegenstander hetzelfde doet.

  De basket heeft een doorsnede van 45,0 cm, hangt op een hoogte van 3,048 meter (10 feet) bevestigd aan een backboard en is voorzien van een net. Aan elk van de korte zijden van het rechthoekig basketbalveld bevindt zich een basket. Basketbal wordt zowel binnen als buiten (het zogenaamde streetbasketball of streetball) beoefend. Binnen is de ondergrond doorgaans van hardhout of kunststof en buiten wordt op asfalt gespeeld. Internationale basketbalwedstrijden worden volgens de officiële regels van de FIBA gespeeld. De NBA heeft hier echter sinds jaar en dag een grote invloed op en neemt vaak het voortouw in spelregelwijzigingen, die later door de FIBA worden overgenomen.

  (Bron: Wikipedia)

 • Spelregels

  Hieronder hebben we de belangrijkste spelregels van basketball op een rij gezet.

  Het veld
  Een basketbalveld is over het algemeen 28 meter lang en 15 meter breed.

  De bal

  Een basketball is van rubber of leer. Er zijn 4 maten ballen:

  • Maat 4 (kleinste maat): wordt gebruikt door kinderen jonger dan 8 jaar (U8).
  • Maat 5: wordt gebruikt door kinderen t/m 12 jaar (U10/U12).
  • Maat 6. wordt gebruikt door iedereen vanaf 13 jaar.
  • Maat 7 (grootste maat): wordt alleen gebruikt door jongens/mannen vanaf 15 jaar. Vrouwen spelen dus nooit met een 7.


  De basket

  Er zijn verschillende manieren om een basket op te hangen. Je kan een basket aan de muur hangen of aan een paal maar er zijn ook baskets die je kan verrijden (deze zie je vaak in de sporthal). Met het woord basket wordt bedoeld; de ring (waar je doorheen moet gooien), het bord (waar de ring aan hangt) en eventueel de paal, of het verrijdbare deel.

  De ring heeft een diameter van 45 centimeter. Best groot want een bal past dus meer dan 2 keer door de ring heen. Het bord moet officieel 1 meter en 5 centimeter hoog zijn en 1 meter en 80 centimeter breed, maar dat wisselt nog wel eens. Op het bord is net boven de ring een rechthoek getekend van 45 centimeter hoog en 59 centimeter breed. Deze rechthoek is een hulpmiddel om de bal via het bord door de ring te gooien. Als je de bal op het bovenhoekje van het rechthoekje mikt, dan scoor bijna altijd. Topspelers schieten het liefst van afstand de bal door de ring zonder het bord te gebruiken. Het net maakt dan een lekker geluid dat klinkt als ‘swoosh’.

  De ring hangt op 3 meter en 5 centimeter hoogte. Voor kinderen t/m 12 jaar hangt de ring op 2 meter en 60 centimeter.

  Wist je dat... het rechthoekje op het bord een hulpmiddel is om de bal te scoren?

  De wedstrijd

  Een basketbalwedstrijd bestaat uit 4 kwarten (delen) van 10 minuten. Tussen het 1e en 2e kwart en het 3e en 4e kwart zit een pauze van 2 minuten. Tussen het 2e en 3e kwart zit een pauze van 15 minuten. De speeltijd van een basketbalwedstrijd is dus 40 minuten, maar een wedstrijd duurt langer. Dit komt omdat als de bal uitgaat of als er een overtreding wordt gemaakt, de tijd stil staat. Ook als een speler vrije worpen neemt, staat de tijd stil.

  In het basketball kun je niet gelijk spelen. Als de stand op het eind gelijk is, dan wordt er verlengt met 5 minuten. Is de stand na de verlenging weer gelijk? Dan wordt er opnieuw 5 minuten verlengt, net zo lang totdat er een winnaar is. Kinderen t/m 12 jaar spelen in plaats van 4 keer 10 minuten 8 periodes van 4 minuten.

  Wist je dat... het record aantal verlengingen 6 is?

  Het team

  Basketball kan je 3-tegen-3 (3x3) of 5-tegen-5 spelen. Bij 3x3 mag je team uit maximaal 4 spelers bestaan waarvan er altijd 3 op het veld staan. Als je 5-tegen-5 speelt mag je team uit maximaal 12 spelers bestaan waarvan er altijd 5 op het veld staan.

  Anders dan bij sommige andere sporten mag je bij basketball onbeperkt wisselen. Elke keer als het spel stil ligt (bijvoorbeeld als de bal uit is), mogen beide team wisselen. Als je gewisseld bent, mag je dus ook weer terug komen in het veld.

  Wist je dat… vanaf 12 jaar de Basket op 3.05 meter hangt en je met een grotere bal speelt?

  Puntentelling

  Voor een veldscore krijgt je team 2 punten, voor een score uit een vrije worp 1 punt. Vanaf 12 jaar (team onder 14) krijg je 3 punten als je van achter de driepuntslijn raakschiet.

  Loopregel

  Je mag maximaal 2 passen zetten met de bal in de hand. Als je 1 voet aan de grond houdt mag je de andere voet wel verplaatsen. Dit heet ‘pivoteren’.

  Dribbelen

  Bij het dribbelen stuiter je de bal met 1 hand op de grond. Nadat je de bal hebt opgepakt, mag je niet nog een keer dribbelen. Dat heet dan ‘second dribble’.

  Voetbal

  Je mag de bal niet met je voeten spelen. Of expres met je voet aanraken.

  Uitbal

  De bal is uit, wanneer de bal buiten het veld op de grond of op de lijn valt. De bal is ook uit als een speler die buiten het veld loopt de bal aanraakt.

  Persoonlijke fouten

  Je krijgt in basketball een persoonlijke fout als je opzettelijk lichamelijk contact met je tegenstander maakt. Als je een persoonlijke fout maakt op een speler die schiet, mag die speler 2 vrije worpen nemen.

  Als je 5 persoonlijke fouten hebt dan moet je het veld verlaten, je mag dan niet meer terug in het veld komen. Je coach mag wel een andere speler in het veld zetten.

  Wedstrijden

  Basketball heeft verschillende partijvormen 3-tegen-3 (3x3) en 5-tegen-5. In de Nederlandse en buitenlandse competities wordt er 5-tegen-5 gespeeld. Bij de jeugd wordt soms als alternatief 3-tegen-3 gespeeld met als voordeel dat je vaker aan de bal komt. In streetball is de spelvorm ook 3x3.

  (Bron: basketball.nl)

 • Spreekbeurt

  Wil je een spreekbeurt houden over basketbal? Superleuk!

  Uiteraard kun je al heel veel informatie op het internet vinden. Omdat het helemaal leuk is om wat in de klas te laten zien, kun je natuurlijk foto's laten zien of een basketbal meenemen. Je kunt ook een gratis spreekbeurtpakket bestellen met informatie over basketbal, stickers en een tasje.

  Wil je echt een goed cijfer halen en indruk maken op je klasgenoten? Bestel dan mini-strippenkaarten*, zodat je vriend(innet)jes twee keer (gratis en vrijblijvend) mee kunnen trainen met de Basketball'sCool van Basketbalclub Woodpeckers in Houten!

  Alvast heel veel succes met je spreekbeurt!!

  (* De mini-strippenkaarten zijn exclusief beschikbaar voor leden en kinderen die meedoen aan de Basketball'sCool van Basketbalclub Woodpeckers. Per spreekbeurt zijn maximaal 5 mini-strippenkaarten beschikbaar.)

 • Basketbal in Houten

  In Houten kun je natuurlijk basketballen bij Basketbalclub Woodpeckers in Sporthal de Slinger. Er zijn echter in Houten ook buiten voldoende mogelijkheden om aan je basketball skills te werken. Hieronder een overzichtje van de plekken waar je een basketbalpaal, -veldje of -bord kunt vinden.

 • Handige links

  Hieronder hebben we wat handige links voor je verzameld...

 • Nederlandse Basketball Bond
 • Basketball FlowSparks
 • Wikipedia
 • BNXT League
 • NBA streamen
 • Heroes Den Bosch