• Basketbalclub Woodpeckers en College de Heemlanden werken samen om een nieuw multifunctioneel urban sportcourt te realiseren op het dak van de fietsenstalling van College de Heemlanden, naast Sporthal de Slinger. De bedoeling is dat deze begin september 2021 al aangelegd wordt.

  Het huidige sportveld op het dak van de fietsenstalling ligt er al 10 jaar. Het veld heeft maar liefst 1.160m2 vloeroppervlak, maar wordt momenteel door de zeer slechte afwatering en het ontbreken van een echte sportvloer nooit gebruikt. Daar komt nu verandering in!

  De wens van een nieuwe sportvloer was er al jaren bij zowel Basketbalclub Woodpeckers als bij College de Heemlanden, maar was voor beide organisaties niet realiseerbaar. Afgelopen dinsdag hebben Basketbalclub Woodpeckers en College de Heemlanden een samenwerkingsovereenkomst getekend wat deze nieuwe sportvloer mogelijk maakt. Dick Looyé: “Het betreft hier een unieke samenwerking tussen sport en onderwijs. Zonder één van deze beide partijen zou dit project niet mogelijk zijn.” Jeroen de Wildt vervolgt: “Mede door subsidie vanuit Sportfonds Houten, het Sportakkoord, onderwijshuisvesting en de hulp van Sportpunt Houten kan de nieuwe vloer begin september al aangelegd worden.

  De samenwerkingsovereenkomst is een meerjaren gebruikersovereenkomst tussen de twee organisaties voor minimaal 10 jaar met mogelijkheid tot verlenging. De mogelijkheid tot verlenging zal afhangen van de huisvesting van College de Heemlanden en Sporthal de Slinger na die periode. Doordat de vloer modulair is kan deze bij eventuele verhuizing worden afgebroken en opnieuw worden opgebouwd op een nieuwe locatie.  

  3x3 basketbal en meer…
  De multifunctionele vloer daagt uit om te bewegen en is ook nog eens geschikt om serieus sport op te bedrijven gedurende het hele jaar, met voldoende demping en stroefheid. Het urban sportcourt zal breed ingezet gaan worden. De nadruk zal voor Basketbalclub Woodpeckers liggen op 3x3 basketbal. Dit is de snelst groeiende urban sport ter wereld en tegenwoordig een officiële olympische discipline.

  Het doel is om het veld zowel tijdens als buiten schooltijden zoveel mogelijk te bezetten. Niet alleen basketball, maar ook sporten als pickleball, baseball5, one wall handball, streethockey, streetdance en breakdance. Daarmee heeft het urban sportscourt de potentie om wekelijks meer dan 1.500 jongeren in de leeftijd van 8 t/m 18 jaar tijdens en na schooltijd in beweging te brengen. ‘s Avonds weet de ongebonden sporter (18+) de courts te vinden, net als in het weekend. Maar ook kleuters gaan in elk geval in de weekenden actief aan de slag op de courts. 

  Het veld is niet openbaar, maar het doel is wel om het veld zoveel mogelijk open te hebben. De afsluitbaarheid zorgt ervoor dat deze locatie geen hangplek zal worden in negatieve zin. Een ontmoetingsplek voor jongeren die willen bewegen is het uiteraard wel. Na de realisatie zal ook de connectie met jongerenwerk Houten gezocht worden.

 • vlnr. Dick Looye, Pieter Verhoeven (Heemlanden), Bas Theeuwen en Jeroen de Wildt (Woodpeckers)
 • Ondertekening van de meerjaren samenwerkingsovereenkomst